Naslovnica » O Sindikatu
25. 06. 2019.

O Sindikatu

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH je samostalna, dobrovoljna, nevladina, vanstranačka i interesna organizacija zaposlenika u institucijama i ustanovama srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture  na području BiH,  kao i penzionisanih i drugih lica iz oblasti srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja,  nauke,  kulture i srodnih djelatnosti  koji se učlane u Sindikat.

Sindikat je organizacija koju stvaraju radnici. Sindikat može predstavljati radnike u određenoj privrednoj grani ili u određenoj kompaniji, a uspostavlja se kako bi poboljšao i održao plate, naknade i radne uslove. Sindikati se obično ujedinjuju u udruge sindikata i sindikalne središnjice.

U mnogim zemljama sindikat može dobiti status pravne osobe. Takvi sindikati imaju određena zakonska prava i ovlasti, a najvažnije je pravo kolektivnih pregovora s poslodavcem kako bi poboljšao plaće, radno vrijeme i druge uvjete iz ugovora o radu radnika koje predstavlja, što znači da te stvari ne uspostavlja jednostrano uprava, nego ih dogovaraju obje strane. Kad sindikati nemaju takva prava ni ovlasti, obično prijete štrajkom i drugim kolektivnim akcijama kako bi vršili pritisak na poslodavca.

Sindikati se mogu uključiti i u šire političke i društvene prijepore, pa su u nekim zemljama blisko povezani s političkim strankama. Sindikati često koriste svoju organizacijsku snagu da promiču društvene mjere i zakone koji odgovaraju njihovom članstvu ili radnicima općenito.

PREDSJEDNIK

Đevad Hadžić

Anketa

Da li biste se učlanili u Sindikat?

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter