Naslovnica » Odnosi s javnošću » Saopćenja za javnost » "Dnevni list" 15.12.2011.
26. 05. 2019.

Saopćenje "Dnevni list" od 15.12.2011.

 

"VLAST STJERANA U KUT"

Sindikat traži ispunjavanje predizbornih obećanja

 

" Član Glavnog odbora Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović kaže da su tražili sastanak isključivo da bi se analiziralo stanje po pitanju zahtjeva sindikata koji su ugrađeni u platformu koja je potpisana sa strankama.

- Nismo zadovoljni situacijom u Federaciji i odnosom pojedinih županija prema sindikatima. Želimo da se situacija razjasni i da se dođe do konkretnih rješenja, kazao je on, dodajući da najveću odgovornost, kada je u pitanju kršenje radničkih prava u svim županijama, snosi federalna vlast.

Poštivanje protokola

Kada je u pitanju stav Vlade FBiH po pitanju umanjenja plaća, Šatorović prenosi stav sindikata koji kaže da ni po koju cijenu nema umanjivanja dostignutih prava radnika. Napominjući da ne želi biti odvjetnik radnika iz administracije, Šatorović dodaje da ovakav stav Vlade znači da se nisu odmaknuli u radu od ranijih vlada.
- To je najjednostavniji potez koji se može povući. Najlakše je stegnuti remen i otpustiti ljude. Imali smo gromoglasno najavljivanje novih zapošljavanja, većeg i boljeg standarda, a sada ta priča ne pije vode, kazao je član Saveza samostalnih sindikata BiH. I sam Šatorović smatra da definitivno ima viškova u administraciji s obzirom da u Federaciji ima 11 vlada i oko 160 ministarstava u kojima ima stotine ljudi koji nešto rade. Administracije ima mnogo, ali dodaje da taj problem ne mogu rješavati sindikati, nego političari. Zbog svega navedenog danas sindikat od Vlade i političara očekuje konkretan odgovor o mnogim pitanjima i zakonima koji su davno trebali biti doneseni.  
- Imamo mnogo obećanja, a oni su potpisali da prihvaćaju naše stavove i da će raditi na realizaciji istih. Mi želimo jasan odgovor na to dokle su došli, gdje je zapelo i što se može uraditi. Mi nismo zaboravili ono što smo potpisali, a oni očito izbjegavaju potpisano i danas ćemo vidjeti što dalje, poručio je Šatorović, dodajući da vlast, ako neće raditi po dogovoru, mora biti spremna snositi posljedice."

 

SAOPĆENJE U CIJELOSTI PROČITAJTE OVDJE

Vi ste posjetilac broj:

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter