Naslovnica » Edukacija » Međunarodna saradnja » Posjeta SONK Makedonija
26. 05. 2019.

Posjeta delegacije SONK Makedonije - 6-9. maj 2012.g.

 

 

Na poziv Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja BiH i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, u periodu od 6-9. maja/svibnja 2012. godine u Sarajevu je boravila tročlana delegacija Samostalnog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Makedonije u sastavu: Jakim Nedelkov, predsjednik, Dojčin Cvetanovski, počasni predsjednik i Vesna Nedelkovska, generalni sekretar.


Tokom boravka u Sarajevu, Selvedin Šatorović, predsjednik SSOOiO BiH i Đevad Hadžić, predsjednik SSVOONK BIH su članove makedonske delegacije upoznali sa aktivnostima sindikata obrazovanja u Federaciji BiH, kao i sa specifičnostima obrazovnog sistema BiH, te problemima sa kojima se suočavaju sindikati u svome radu.


Delegacija Makedonije je 8. maja/svibnja 2012. godine, u sali za sastanke Kantonalnog odbora SOOiO Kantona Sarajevo, prisustvovala sastanaku sa predstavnicima kantonalnih odbora SOOiO i SSVOONK Kantona Sarajevo, gdje su u ugodnoj prijateljskoj atmosferi razmijenjene osnovne informacije o funkcioniranju sindikata, kao i o problemi sa kojima se suočavaju sindikati u provedbi svojih zahtjeva na svim nivoima, te su razmijenjena iskustva i dogovorena dalja saradnja u narednom periodu.


Nakon tog sastanka delegacija Sindikata se u zgradi Vlade sastala sa Damirom Mašićem, ministrom Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Tom prilikom ministar Mašić je predsjednika Samostalnog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Makedonije upoznao sa aktuelnom problematikom, ali i poduzetim reformskim aktivnostima u oblasti obrazovanja, kao i uspostavljenim modalitetima socijalnog dijaloga između vlasti i sindikata u ovoj oblasti na području Federacije Bosne i Hercegovine. Posebno je akcentirao različite vidove saradnje sa granskim sindikatima u BiH, a koji se odnose na učešće predstavnika sindikata u radu Koordinacije ministara obrazovanja i nauke u Federaciji BiH ali i sve poduzete aktivnosti Ministarstva, kao i definisanje zajedničkih koraka u stvaranju kvalitenijih i ujednačenijih uslova obrazovanja te unaprijeđenje položaja prosvjetnih radnika.

Ministar Mašić naglasio je važnost uspostavljanja i vođenja socijalnog dijaloga između svih sudionika obrazovnog sektora, ocijenjujući to kao jedini put ka kvalitetnijiim i općenito boljim rješenjima u obrazovanju i nauci Federacije BiH.

 

„Posebno nas ohrabruje što Ministarstvo i sindikat imaju kvalitetan partnerski odnos i  definisan zajednički stav koji podrazumijeva da jedino uspostavljenje jedinstvenog sistema obrazovanja može poboljšati uslove obrazovanja i ujednačiti materijalni položaj prosvjetnih radnika. Stoga je opredjeljenje Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke da upravo partnerskim odnosom i socijalnim dijalogom sa sindikatima gradi bolje uslove i standarde obrazovanja“, istakao  je ministar Mašić.

 

Jakim Nedelkov, predsjednik SONK Makedonija je uspostavljeni modalitet vođenja socijalnog dijaloga između Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke i granskih sindikata obrazovanja u BiH ocijenio veoma uspješnim, te izrazio uvjerenje da će isti biti nastavljen i u narednom periodu.


Također, delegacija Sindikata je imala radni sastanak i sa mr. Ismetom Bajramovićem, predsjednikom Saveza samostalnih sindikata BiH, gdje su razmjenjene informacije o načinu funkcionisanja SSS BiH i Republike Makedonije.


Nakon realizovanih sastanaka, Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH, Samostalni sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Makedonije i Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH su potpisali Memorandum za saradnju, koji će doprinijeti daljoj bliskoj saradnji između sva tri Sindikata.


MEMORANDUM ZA SARADNJU


dsc02592dsc02599sindikat 2sindikat


Vi ste posjetilac broj:

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter